Η βλάβη της κάρτας γραφικών είναι μια από τις πιο συχνές βλάβες που παρουσιάζουν τα laptop και οι υπολογιστές.

Λόγω υψηλών θερμοκρασιών λειτουργίας του μηχανήματος και την ελλιπής συντήρηση του συστήματος ψύξης έχουμε ως αποτέλεσμα να χαλάσει η κάρτα γραφικών του μηχανήματός μας.

Πιο συγκεκριμένα αυτό που χαλάει τις περισσότερες φορές είναι οι κολλήσεις του chip της κάρτας γραφικών με την υπόλοιπη μητρική. Αυτό συμβαίνει διότι όλα τα chip είναι τεχνολογίας BGA ( Ball Grid Array), δηλαδή η επαφή τους με την μητρική γίνεται με πολλά και μικροσκοπικά σφαιρίδια. Αυτά τα σφαιρίδια χάνουν τις ηλεκτρικές τους ιδιότητες και δυσλειτουργούν.

Η διαδικασία του reballing είναι η αντικατάσταση αυτών των σφαιριδίων από κολλήσεις με καινούρια. Η διαδικασία του reballing περιλαμβάνει την αποκόλληση του BGA chip από την μητρική, τον καθαρισμό της μητρικής και του chip από τα υπολείμματα των παλαιών κολλήσεων, την τοποθέτηση καινούριων κολλήσεων στο chip και την επανατοποθέτηση του. Η διαδικασία αυτή είναι χρονοβόρα και πρέπει να γίνεται με απόλυτη ακρίβεια και τήρηση των σωστών θερμοκρασιών και θερμικών προφίλ για την κόλληση και την αποκόλληση του chip από τη μητρική.

Με το σωστά εξοπλισμένο εργαστήριο και την εμπειρία μας στο reballing, η επισκευή είναι σίγουρη και εγγυημένη. Και αποφεύγουμε το ασύμφορο κόστος αγοράς καινούριας μητρικής ή και ολόκληρου laptop.

Τα εμφανή συμπτώματα που ένα μηχάνημα θα χρειαστεί reballing είναι:

  • γραμμές στην οθόνη
  • ανακατεμένα pixel
  • χαμηλή ανάλυση
  • μαύρη οθόνη
  • αποτυχία οδηγών κάρτας γραφικών

Στο εργαστήριο μας κάνουμε μόνο reballing ή και αντικατάσταση του chip όταν είναι απαραίτητο για να έχουμε πάντα το πιο αξιόπιστο αποτέλεσμα.